Grafikától festészetig v3.0 tárlatmegnyitó

Grafikától festészetig v3.0 - meghívó
Grafikától festészetig v3.0 – meghívó

Sipos Mari összefoglaló beszámolója az eseményről

Dabóczy Gergely festőművész kiállítása
ŐsfAlköz program Ősiben
2018.11.07.

Sipos Mari szervezésében szép számmal érkeztek az Ősfehérvár Alkotóközösség tagjai az Ősi Közösségi Ház kiállítótermébe, ahol a Grafikától Festészetig című kiállítás sorozat a harmadik állomásához érkezett.


Egy hónapig tekinthette meg a királyok városában Székesfehérváron nagyérdemű közönségünk a Vörösmarty Mihály könyvtár olvasótermében a remek alkotásokat, festményeket, grafikák, melyeket Dabóczy Gergely szoftvermérnök, Cserhár Art díjas festőművész készített.


A tárlat az Ősi Kovács Alkotóműhely vezetőjének meghívására érkezett a Veszprém megyei településre Ősibe, ahol örömmel fogadták a fiatal tehetséges alkotót.
Andrási Attiláné Erika az Ősi Könyvtár vezetője köszöntötte a kiállításon megjelenteket, majd egy kilenctagú Ősi hölgykoszorú varázsolta el csodalatos énekével a jelenlévőket. Az Ősi Kovács Alkotóműhely tagjai saját verseikkel örvendeztették meg a kiállítót és a vendékeket.


Sipos Mari az ŐsfAlköz vezetője mutatta be Dabóczy Gergely szakmai életét, aki elmondta, hogy az alkotóművész pedagógus szülők gyermekeként már ifjú titán korában magában szívta a kultúra, az irodalom a művészet, a festészet által nyújtotta örömöket, hisz a lakásukban lévő összes festményt, szobrot vagy képet lerajzolta, lefestette, megörökítette.
Mégis 2011- ben már felnőtt férfiként teljesedett ki az alkotó, amikor elvégzett egy mesterkurzust, a Magyar Szépíró Akadémián. Majd 2012- ben megjelent első könyve Karosszék naplója címmel. Beiratkozott egy festőtáborba is, – ahova azóta is vissza jár évente, hogy a veleszületett tehetségét, a tudását még tökéletesebbre fejlessze, hogy elsajátítsa a technikai elemeket. A festőművész elmondása szerint jól megfér a civil szoftvermérnöki munkája mellett az irodalom, a kultúra, a festészet amiben kiteljesedhet.
Dabóczy Gergely nem csak fest, de verseket, novellákat is ír, és kiváló versmondó. Az Ősfehérvár Alkotóközösség imádott férfitagja személyével, tehetségével, alkotásaival még gazdagabbá teszi az irodalmi, képzőművészeti, kultúrális programokat.


Az ünnepi kiállítás megnyitója előtt, Sipos Mari a Római Sas Birodalom Quaestora meghívást intézett Janus Maximus Imperium Maius et Pontifex Maximus felé, aki elfoglaltsága miatt jelezte, hogy személyesen nem tud részt venni az ünnepi kiállítás megnyitóján, de Sipos Mari kéréséhez hozzájárulását adta, – hogy az elkészült ünnepi palástot, a karvédővel együtt sastársuknak ünnepélyesen adja át.
Sipos Mari elsősorban is tolmácsolta a Római Sas Birodalma vezetőjének Janus Maximusnak jókívánságait, majd az alábbiakat mondta: Kérem Vajda Ferenc Géza Quaestort, Magyar Rekorder Képzőművészt, hogy vegye át ezen az ünnepi ceremónián a Római Sas Birodalmának róla készült igazolványát, az ünnepei palástját a karvédővel együtt. Az átadás megtörtént.
Kérem Csató József Quaestor írót, újságírót, hogy vegye fel az ünnepi palástját és velünk együtt képviselje a Római Sas Birodalom Rendjét.
Sipos Mari elmondta, hogy nagyon büszke Quaestor társaira, majd az alábbiak hangzottak el: A Római Sas Birodalma nevű Nemzetközi Rend egyszerre lovagi- és szerzetesrend, valamint a Római Birodalom struktúráját idéző civil szervezet. Az Imperium Maius és Pontifex Maximus vezeti az ókori demokrácia fénykorát idéző közigazgatási, katonai és vallási rendet. Működése kiterjed a világ összes országára, kivéve Olaszországot.
Mi vagyunk azok akik Rómán kívül szolgáljuk a Római Demokráciát, a civilizációt, hogy a Római Sas Rend tagjaival együtt véghez vigyük azt, amit III. Viktor Emmanuel, Cicero, Marcus Aurelius, és Marius elképzelt. Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Fontosak az emberi értékek, a tehetségek felkutatása, a közösség építése, egy szebb, egy boldogabb jövő felé.


Ezt követően ünnepélyesen került átadásra a Cserhát Művész Kör által meghirdetett pályázat nyertes Oklevele a Délibáb Magazinnal, a Tallózó Képzőművészeti Magazinnal és egy ajándék könyvel Fröschl Mónika klubtárs részére.


A művészet a kultúra az irodalom a festészet mindig rólunk emberekről szól az emberközpontú valóságról. Dabóczy Gergely Art díjas festőművész tárlata egy hónapig tekinthető meg az Ősi Közösségi Ház kiállítótermében, ahol fehér asztal mellett kötetlen beszélgetéssel finom italok, édességek fogyasztása mellett nyílt meg az ünnepi kiállítás.

Grafikától festészetig v3.0 kiállítás  megnyitó képei