PENGE/ÉLEN tárlatmegnyitó Iszkaszentgyörgyön

Pengeelen - meghivo
Penge/élen – meghívó

CSATÓ JÓZSEF újságíró beszámolója

Pengeélen
Dabóczy Gergely kiállítása Iszkaszentgyörgyön

Az Ősfehérvár Művészeti Alkotóközösség (ŐsfAlköz) tagjának, Dabóczy Gergely Cserhát Art díjas festőművésznek, költőnek, versmondónak nyílt kiállítása a napokban Iszkaszentgyörgyön, a Kulturális Kiállító Teremben. A tárlatot, Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: Amikor összejövünk egy ünnepi kiállítás alkalmával, akkor mindannyian érezhetjük, hogy a művészet, az irodalom, a festészet mindig rólunk emberekről szól. Az ember központú valóságról, hogy ebben a valóságos környezetben mi a lényeg és a lényegtelen, azt mindig az ember, a művész, a festő dönti el. Mint ahogy azt a mai kiállító alkotónk is eldöntötte már gyermekkorában. Ugyanis a lakásukban lévő összes festményt, képet lerajzolta, megörökítette. A pedagógus családban született Gergő már gyermekkorában magába szívta a kultúra, a festészet, az írás nyújtotta örömöket. Hagyta, hogy felszínre kerüljenek az érzelmei a vászon, a festék, a papír által. Örömét fejezte ki, hogy az iszkaszentgyörgyi kiállító teremben, galériában újból találkozhatnak a művészetet kedvelő barátok. Az alkotó mellett, megismerkedhetünk a mosolygós, mindig vidám Kadlecsik Gabi utódjával, Fülöp Judittal is, aki ma vendégül lát bennünket. Reméli, hogy az együttműködésük ugyan olyan örömteli lesz, mint a korábbi években volt. Külön köszöntötte Iszkaszentgyörgy Község polgármesterét, Gáll Attilát, aki megtisztelte jelenlétével a kiállítást és örömének adott hangot. Az ünnepi kiállítások alkalmából már megismerkedhettünk a Grafikától a festészetig című sorozat állomásain bemutatott alkotásokat, de most „Pengeélen” – címmel egy új Dabóczyt ismerhetünk meg, a most bemutatott új technológiával, festőkéssel készült készült alkotások kapcsán. Az alkotó, aki költő és kiváló versmondó is egy személyben, ezúttal is elmondta egyik saját versét, a közönség örömére. Mudrony Alojzia, az Ősfehérvár Alkotóközösség énekes dívája ezúttal is énekkel, zenével készült e jeles alkalomra, hogy elvarázsolja az egybegyűlteket. A civilben szoftverfejlesztő mérnökként dolgozó Dabóczy Gergelynek már számos kiállítása volt az utóbbi időben szerte az országban. A tehetséges festőművész, alkotó szép jövő előtt áll, ezt igazolják zsűrizett képei, Cserhát-díja, kiállításainak visszhangjai, értékelései. Sipos Mari kérdésére ismertette jövőbeli terveit, elképzeléseit is. Eddig számos költeménye is napvilágot látott már különböző lapokban. Az Egy karosszék naplója címmel kötete is megjelent már.
Az iszkaszentgyörgyi kiállításáról is fényképes riport jelent meg a Fejér Megyei Hírlap február 18-ai számában.
Sipos Mari ismertette az ŐsfAlköz következő programjait. Február 28-án, csütörtökön 17 órakor Székesfehérváron, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utca 7. szám alatti patinás olvasótermében Lovag Bornemisza Attilának, az országos Cserhát Művészeti Társaság elnökének, költőnek, főszerkesztőnek, esztétának az Emberarcú magasságok című új verseskötetének a bemutatója lesz.
Március elsején a budapesti Gellért Szálló különtermében a Római Sas Birodalma és Rendje avatási ceremóniája lesz. Ekkor, eddigi kiemelkedő kulturális tevékenységük alapján, lovaggá avatják az ŐsfAlköz négy jelöltjét: Dabóczy Gergelyt, Mudrony Alojziát, Szintai Katit és T.Tamás Ferencet. Március 4-én, hétfőn 17 órakor Szintai Kati festőművész kiállítására kerül sor a székesfehérvári Árpád Fürdő Galériájában.