PENGE/ÉLEN 3 tárlatmegnyitó

Pengeelen 3 - meghivo
Penge/élen 3

Megnyitó beszéd: Bánszki István, Zámoly község polgármestere

„Gondolkozásban, költésben szabad akarok lenni; cselekvésben úgyis korlátoz a világ.” (Frei will ich sein im Denken und im Dichten; Im Handeln schrenkt die Welt genug uns ein.) – Goethe
 
Tisztelt Vendégeink!
 
Nekem jutott a megtiszteltetés, hogy egy Miskolcon született, de Zámolyon élő, 42 éves fiatalember, Dabóczy Gergely barátom tárlatmegnyitója előtt bevezetőt mondjak.
 
Két fiúgyermeke és Ágnes felesége, odaadással tűrik, hogy az egyébként becsületes informatikai mérnökként dolgozó Gergely a művészet számos területén kipróbálja magát, időt, pénzt nem sajnálva a tanulásra és az alkotásra.
 
Mindig is érdekelte a művészet, tág határok között, a festészettől az irodalmon át, a színészetig. Hiszem, hogy a szigorú algoritmusú munkából a szabad szellemiségű területre történő kirándulás jól kiegészítik egymást.
 
2011-2012 között elvégezte a Magyar Író Akadémia Szépíró Mesterkurzusát. Rajz- és festőműhelyek, kurzusok, művésztáborok évenkénti rendszeres látogatója.
 
Tagja az Ősfehérvár Alkotóközösségnek, az Országos Cserhát Művész Társaságnak. Művészeti tevékenységéért 2019-ben a Római Sas Birodalma Rend lovagjává avatták.
 
Tárlatmegnyitókon, művészeti bemutatók előtt (országosan) felkérik az alkalomhoz illő vers elmondására, így aztán településünkön Gergely büszkélkedhet a legtöbb kiállítás megtekintésével. De szívesen szaval civil- és önkormányzati rendezvényeinken is, hirdetve a művészetben rejlő szépet, erőt, hitet, az embert.
 
2017-ben elnyerte az ART Díjas festőművész címet, 2018-ban Képzőművészeti Díjat kapott.
 
Több képe magántulajdonban van itthon és külföldön egyaránt. Képeinek egy része zsűrizett minősítést kapott. Zámoly Község Önkormányzatának tanácstermében is van egy eredeti Dabóczy kép a falon, amire igazán büszkék lehetünk.
 
Néhány emlékezetes kiállítása, műve, fellépése, a teljesség igénye nélkül:
– 2012-ben jelent meg az „Egy Karosszék Naplója” c. novelláskötete.
– 2016 áprilisában, irodalmi versmondó versenyen különdíjas lett József Attila – A Dunánál c. versével.
– 2017-ben a Montázsmagazin antológiájában két festménye is megjelent.
– Ugyanebben az évben Székesfehérváron a költészet napján, József Attila versíró pályázatát nyerte meg.
– 2019 májusában önálló irodalmi estet tartott a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében.
 
Idáig 14 alkalommal volt önálló, vagy csoportos kiállítása rajzaiból, festményeiből Fejér megyében, de Budapesten és más vidéki városokban is. Készült vele riport televízióban, az online-, és a nyomtatott sajtóban is.
 
Irodalmi fellépéseinek számát pedig szerintem maga Gergely sem tudja pontosan számon tartani.
 
Önök előtt áll tehát egy tehetséges, magát büszkén zámolyinak valló fiatalember, akinek ma megtekinthetik kiállítását, az irodalomtól az ecsetvonásig. Képet kaphatnak arról, hogy egy informatikai mérnök miként láttatja velünk a világot alkotásain, művészetén keresztül.
 
Köszönöm a figyelmet.